nlendenoes

FÖRENKLAD RAS.


RASENS NAMN: Slovenský Hrubosrstý Stavac även kallad Slovakian Rough Haired Pointer (SRHP)

SPECIALKLUBB: SKF

RASENS HISTORIA, HEMLAND OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDE. 
Slovakisk strävhårig pointer härstammar från Tjeckoslovakien. Efter andra världskriget blev det ett antal förändringar. Många av de duktigt arbetande hundarna gick förlorade då jakten och jordbruket förändrades. Jägarna ville ha en hund som var lydig och som inte hade för stor räckvidd. Prioriteringarna låg på att få hunden att arbeta bra efter skott, vilket innebar en god fallenhet för att finna skjutet vilt. De skall också vara tillförlitliga på spårdofter och att apportera in viltet.
Allt detta leder till utvecklingen av Slovenský Hrubosrstý Stavac.

Rasen utvecklades i slutet av andra världskriget under inverkan av Koloman Sliman’k i kombination av tre raser, Weimaraner, Ceský Fousek och strävhårig Vorsthe. Jägarna behövde/efterfrågade en extra ordinär hund som skulle jaga på land, vatten, och skog, och som kunde apportera allt från rapphöna till räv.
I kombination av dessa tre raser skapades en jakthund som arbetar i alla typer av terräng.

På 1950- talet var rasen registrerad som strävhårig Weimaraner. Anledningen var ett misstag i översättningen av Weimaranerns rasstandard till Slovakiska.
Det var inte förrän 1975 som misstaget upptäcktes av Tyska Weimaranerklubben. De godkände inte rasen som Weimaraner och därmed flyttades
den ” strävhåriga Weimaraner ” och blev Slovenský Hrubosrstý Stavac. Rasen blev då registrerad i Slovakia Hunting Union. Rasen utvärderades och uppskattades för sin goda arbetsförmåga. Endast hundar och tikar av mjukt temperament och utmärkt jaktförmåga togs tillvara under strikt kontroll av rasens uppfödare.

Rasen utvecklades och blev beundrad för sin goda arbetsförmåga. 1983 hade rasen utvecklats och kunde delas in i tre genetiska linjer och tre obesläktade avelsgrupper. Vid den tiden fanns ca 400 st. registrerade SRHP och via FCI fick rasen sin rasstandard nr 320 år 1995.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE.
SRHP är en stående fågelhund och är en mycket kärleksfull och lättlärd ras att leva med. De är oömma, lättdresserade, villiga att behaga och har lätt för att
koppla av. I jakten är rasen mycket trevlig och underhållande. Men låt dig inte luras. Denna rasen är av yppersta klass, en brukshund med en utmärkt näsa, god skärpa och stor uthållighet.

SRHP arbetar förtjänstfullt på fältet med utmärkt högt hållen näsa och sitt fasta stånd. De är mycket duktiga i och efter skott. Apporteringen sker med ett mjukt
och fint grepp. Med sin utmärkta näsa är de också en duktig spårhund, speciellt eftersök.

Den jagar framför föraren i full galopp. Jägarna ville ha en hund som var lydig och lätt att träna, och det Tjeckiska provreglementet letade efter en hund som sökte ca 25 m framför, och ca 60 meter ut på varje sida. (Ibland mer) Hunden utnyttjar vinden utmärkt och med sitt präglande doftsinne missar de sällan något vilt på det området de sökt igenom. De är duktiga eftersökshundar som är spårnoga och arbetar klokt, lugnt och metodiskt. De är skarpa och gör processen kort med skadat vilt och används med fördel på t.ex. vildsvin.
SRHP’n är en fantastisk kärleksfull familjemedlem. Men då de jagar är de mycket temperamentsfulla, passionerade och outtröttliga, Hundarna är en typisk ras
med ” av – och på knapp ”.


RASEN INTERNATIONELLT
Rasen är på stadig uppgång utomlands. I Slovakien finns huvuddelen av rasen. Det finns dessutom en liten population i Schweiz, Tyskland, Irland, Tjeckien, Frankrike, Finland, Nederländerna, Norge, USA och Österrike. England är under stor utveckling och den första Slovenský Hrubosrstý Stavac inkom i
importregistret 1998. Den första kullen registrerades i mars 1999 och i december 2008 var 250 hundar registrerade.


NÄR KOM RASEN TILL SVERIGE
Den första av tre registrerade importer i SKK är tiken Stormdancer A Classic Dream (2008). Hon importerades från England. Ytterligare en tik importerade från England, Stormdancer Sweet Pea, och hon registrerades 2009. År 2012 importerades en tik från Slovakien, Jorky Classic Dreams Milhostovskych Poli.
NULÄGESBESKRIVNING I SVERIGE. ANTALET REGISTRERINGAR/ ÅR DE SENASTE 10 ÅREN.
Den första kullen föddes 2011 efter Dix Olichow X Stormdancer A Classic Dream. Där föddes 3 tikar och 5 hanar. En tik och en hane exporterades till Italien,
samt två hanar till Norge.

Den andra kullen föddes 2012 efter Portus Kaicul X Stormdancer Sweet Pea. Där föddes 3 tikar och tre hanar, varav en tik exporterades till Slovakien.
Den tredje kullen föddes 2014 efter Classic Dream’s Sea Eagle X Jorky Classic Dreams Milhostovskych Poli. Där föddes en tik och en hane.
Den fjärde kullen föddes 2015 efter Larson Milhostovskych Poly X Stormdancer A Classic Dream. Där föddes två tikar och tre hanar.
En hane exporterades till Schweiz.

Det finns i dagsläget en aktiv uppfödare - Classic Dream’s. Kullen född 2012 kommer från Ruggsättras som numera ej är aktiv.
I dagsläget 2016 är det 24 individer registrerade i SKK, varav 6 individer är exporterade.

AVELSDATA, PROV – UTSTÄLLNINGSRESULTAT, MH, VETERINÄRDATA, INAVELSGRAD.
Stormdancer A Classic Dream har som junior varit till Slovakien och startat det årliga vårprovet för Slovenský Hrubosrstý Stavac på fält.
Hunden gjorde en mycket fin insats på jaktprovet och gick till ett hedrande 1;a pris. Hon blev därmed godkänd för avel enligt Slovakiska rasklubben.

Stormdancer A Classic Dream har också startat på fältprov i Sverige och premierats i ökl med flertalet 2;a priser.
Hon har även erövrat Svenskt viltspårschampionat.

Stormdancer A Classic Dream har bedömts som excellent kvalité på alla utställningar runt om i Europa.
Hon har bl. a erövrat C. I. E, C. I. B, SE UCH, FR UCH, FIN UCH, DK UCH, NORD UCH, NORDV-09,-10, SE V -09,10, NO V-10, WW-10, WW-11
Stormdancer Sweet Pea har bedömts med excellent och ck på utställningar.
Jorky Classic Dreams Milhostovskych Poli har startat fältprov i ökl med flertalet 2,a priser. Hon har även erövrat Svenskt viltspårschampionat.
Jorky Classic Dreams Milhostovskych Poli har bedömts som excellent kvalitet på utställningar runt om Norden,
Hon har bl. a erövrat SE UCH, SE VCH, SE V-12,13,14,15, NORD V-15, WW-14.

Avkommor efter Classic Dream’s kombinationer födda 2011, 2014 samt 2015 har erövrat flertalet jaktprovsmeriteringar inom fält, skog och fjäll.
Flertalet har Svenskt viltspårschampionat samt även Norskt viltspårschampionat. Flertalet vinnartitlar i Sverige, Norge, Finland, Danmark samt Världsvinnare och Europavinnare. En kull födda 2011 är mentalbeskrivna hos Claes Hemberg.
En kull född 2012 hos Ruggsättras har erövrats med Svensk juniorvinnartitel, några excellent samt godkänt i anlagsklass viltspår.
Veterinärdata – inget för dessa hundar.
Ovanstående resultat är fram till 2016.

Inavelsgraden på kullarna är följande;
2011 - 1,6 %, 2012 - 0%, 2014 – 1,6 % samt 2015, 0 % inavelsgrader.


OBSEERVANDUM TEX, KÄNDA PROBLEM MED ALLVARLIG SJUKDOM, MENTALITET SOM KAN FÖRORSAKA PROBLEM,
EXTREM EXTERIÖR, TVEKSAMT JAKTSÄTT.

Rasen är relativt förskonade från sjukdomar. I England har det gjorts en undersökning på 415 individer och man kom fram till att 20 individer hade ett mindre bettfel, 5 var drabbade av Alopecia (håravfall) samt två individer med ektropium (ögondefekt) 10 individer saknade en tand.
I rasens hemland Slovakien har ett antal individer drabbats av Alopecia. Där tog man tag i problemet direkt och har infört att alla hundar som är tilltänkta att användas i avel eller har gått i avel blod/dna – testas för hudsjukdomen.

Extremexteriör;
Individer som är för stora eller för små. Rasstandarden stipulerar: hanar 62- 68 cm och tikar 57 – 64 cm. Vissa individer har för ”tungt” huvud och en helhet
som ger ett för ”tungt” intryck utan rasens ädelhet. För kort päls utan ansikte med mustasch, päls som är för ljus (åt det vita hållet) samt en päls som är för mjuk.

Mentalitet som kan förorsaka problem. Individer som visar en rädsla att arbeta efter skott (skottberörda), är otillgängliga och som visar ett aggressivt beteende mot andra hundar.

Tveksamt jaktsätt;
Individer med för snävt fältsök, ovillig apportering samt för liten vattenpassion. Individer som visar obehag efter skott samt individ som är för hård
i munnen vid apporteringen.

ÖVRIGA MÅL OCH STRATEGIER.

• Att följa rasens hemland i avelsarbetet, vilket är följande;
   o Känd HD status.
   o Genomfört och godkänd på vatten, spår och fältarbete.
   o Vid avel där misstanke finns om Alopecia göra ett blod/ dna-prov för att utesluta sjukdomen.
• Framhålla rasens mångsidighet.
• Arbeta för ett gott samarbete mellan uppfödare som avlar på sina hundar.
• Starta egen rasklubb.

VID AVEL I SVERIGE VERKA FÖR ATT KOMBINATIONERNA I MÖJLIGASTE MÅN EFTERFÖLJER FÖLJANDE KRAV;

• Starta eftersöksgrenarna med godkänt resultat på vatten och spårprov.
• Starta jaktprov med goda egenskapssiffror och/eller gå till pris.
• Starta viltspår med godkänd anlagsklass och 1;a pris i ÖKL.
• Visas på utställning med lägst excellent.
• Att genomföra mentalbeskrivning med godkänt skott.
• Bredda avelsbasen i möjligaste mån och där högsta rekommenderade inavelsgrad för enskild kull ska vara högst 6,25 % (gärna lägre).
• I första hand avla på gk avelsdjur, men om särskild anledning finns t.ex. nya linjer, kan även hane utan gk meriter användas.

 

KÄLLA; Craig Koshyk (Pointing Dogs, Volume One; The Continentals),
Michal Urban (Secretary of the breed club of Slovenský Hrubosrstý Stavac, Slovakia),
FCI, Sandra Rowbury (Representative for SRHP’s Breed Club and for SRHP’s the UK Kennel Club).

 

Läs 6611 gånger
Mer i denna kategori: « Valpar Aktiviteter 2020 »